شرکت مجتمع صنایع و معادن احیاء سپاهان، در سال ۱۳۷۴ با نام اولیه شرکت مجتمع صنعتی احياء فولاد سپاهان با پذیره نویسی عمومی و مشارکت بیش از ۶۳ هزار نفر از خانواده ایثارگران، رزمندگان دفاع مقدس و خانواده معظم شهداء و با سرمایه اولیه ۹ میلیارد ریال در شهر اصفهان تاسیس شد. بر اساس تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده، ۱۳۹۲٫۰۳٫۱۲ مرکزیت شرکت به تهران منتقل و با شماره ۴۴۱۳۸۹ در تاریخ ۱۳۹۲٫۰۵٫۱۲ در اداره ثبت شرکتهای تهران، به ثبت رسید.
شرکت در این سالها، در حوزههای تخصصی گوناگونی شامل معدن و صنایع معدنی، صنعت و خدمات فنی مهندسی، بازرگانی، حمل و نقل، بازار سهام و حوزه ساختمان و مسکن مشغول به فعالیت بوده و به رغم آن که برابر اساسنامه، به عنوان یک نهاد سرمایهگذاری تأسیس شده، لیکن به دلیل بخش اعظم سرمایهگذاریو دارایی خود در حوزه معدن، به ویژه سنگ آهن، بیشتر به عنوان یک شرکت فعال معدنی شناخته می شود.
مجتمع احیاء متشکل از 35 شرکت زیر مجموعه، پراکنده در بیش از 8 استان کشور است که برای حدود پنج هزار نفر اشتغال ایجاد کرده و با داراییهای مشهود و نامشهود و سرمایههای انسانی، دانشی ،فکری، فناوری و مادی قابل افتخار خود، به یکی از شرکتهای سرمایهگذاری معدنی مؤثر در کشور تبدیل شده است.
سهم تولید حدود ۱۳ درصد از کل تولید ذغال سنگ خام کشور، تأمین حدود ۱۵ درصد کنسانتره ذغال سنگ صنایع کشور، حدود ۸۰ درصد از تولید سنگ منگنز و ۶ درصد از کنسانتره سنگ آهن تولیدی در کشور از اهم ظرفیتهای این مجموعه در حوزه تولید مواد معدنی است. در حوزه صنعت و خدمات فنی- مهندسی نیز تولید حدود ۶۵ درصد از دولومیت کلسینه کشور، تولید مواد و فرآوردههای مغناطیسی، از جمله آهن رباهای صنعتی مورد نیاز صنایع مختلف، از جمله لوازم خانگی و خودرو؛ همچنین، تعمیر و نگهداری تجهيزات صنایع انرژنیک، شامل انواع الکتروموتورها، ژنراتورها، ترانسفورماتورها، تجهیزات پست های فشار قوی، تجهیزات نیروگاهی؛ افزون بر آن، طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت حمل و نقل ریلی، از جمله ساخت انواع رینگ صنعتی، فلنج، بانداژ- بخشی از چرخ قطار- و محور انواع واگن مسافری و باری؛ طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات سنگین و فوقسنگین مورد نیاز صنایع کشور و طراحی، ساخت و تعمیرات خطوط تولید فولاد، سیمان و معادن کشور، از مهم ترین و در برخی موارد از معتبرترین نام ها، ظرفیت ها، توانمندی ها و قابلیت های شرکت های زیر مجموعه ی مجتمع احیاء است.
شرکت احیاء، به واسطه دارایی ها، ذخایر، ظرفیت تولیدی و توان تخصصی خود؛ به عنوان یکی از شرکتهای برتر تولید کننده سنگ آهن و ذغال سنگ در بخش خصوصی و برترین تولید کننده منگنز در کشور شناخته می شود .
ثبت بیش از ۴۰ اختراع، از جمله فناوری تولید آهن اسفنجی به روش بومی احیاء سپاهان؛ دستیابی به رتبه های برتر در تولید در بخشی از صنایع در سال های مختلف و تقدیر متعدد از تلاش و دستاوردهای شرکت های گروه در سطح ملی در حوزه های گوناگون، نیز جزء افتخارات این مجموعه است .
دستیابی به عنوان »برترین شرکت خصوصی کشور» و اولین شرکت فعال در زمینه سرمایه گذاری، با کسب گواهینامه مدیریت کیفیت، بر اساس استاندارد 9001:2000 ISO در سال 1387 از موسسه ؛ DNVکسب عنوان «قهرمان قهرمانان صنعت کشور»؛کسب » جایزه ملی بهرهوری و تعالی سازمان» ؛ حضور در جایگاه دوم در بین ده شرکت برتر سرمایهگذار مشابه، به لحاظ رشد سود خالص نسبت به سال قبل در سال های گذشته؛ از دیگر افتخارات احیاء طی سالهای فعالیت خود میباشد که به همت مدیران، متخصصان، کارشناسان و کلیه کارکنان شرکت احیاء به دست آمده است.
برخورداری از عنوان بزرگترین تولید کننده سنگ آهن پلاسری بخش خصوصی کشور؛ طراحی و ساخت چندین محصول برای اولین بار در کشور و بعضاً خاورمیانه از جمله، طراحی، ساخت و راه اندازی نخستین کارخانه تولید سرامیکهای صنعتی بر پایه آلومینا در کشور؛ کسب عنوان واحد نمونه در تولید منگنز در کشور؛ برخوردار از ناوگان ریلی مرکب از حدود800 دستگاه واگن باری و کسب سهم مؤثر در ارتقای هشت درصدی ظرفیت حمل بار در ناوگان ریلی کشور؛ کسب عنوان واحد معدنی نمونه در تولید ذغال سنگ؛ کسب عنوان واحد معدنی نمونه در استخراج دولومیت؛ سولفورزایی از گازهای احیاء در فرایند احیای مستقیم در صنایع تولید فولاد برای اولین بار در کشور؛ در اختیار داشتن بزرگترین تالار اختصاصی بخش خصوصی معاملات سهام بورس و اوراق بهادار کشور؛ کسب عنوان بهره بردار نمونه معدنی استانی و کشوری طی سال های متوالی؛ کسب چندین عنوان صادر کننده نمونه و برتر و .... کشوری و استانی توسط شرکت های گروه احیاء؛ اجرای سه پلنت کنسانتره سنگ آهن در قالب فازهای 2،1 و3 مجتمع سنگآهن شرکت احیاء؛ از دیگر دستاوردها،قابلیت ها و افتخارات شرکت مجتمع صنایع و معادن احياء سپاهان به شمار می رود .
در حوزه مالی، آخرین سرمایه ثبتی شرکت مجتمع صنایع و معادن احياء سپاهان ۱۶۰۰۰ میلیارد ریال می باشد. برابر گزارشهای عملکرد، بخش معدن ۸۷ درصد، حمل و نقل ۶ درصد، مالی و صنعت به همراه خدمات فنی -مهندسی، هر کدام 3درصد و سایر بخشها، مانند ساختمان، بازرگانی هتلداری و ... جمعا یک درصد از سود کل شرکت احیاء را تشکیل دادهاند.
در این چارچوب، معادن سنگ آهن ۶۹ درصد، کنسانتره ذغال سنگ ۱۰ درصد، معادن منگنز ۶ درصد، معدن ذغالسنگ نگین طبس و احیاء ریل ایرانیان (حوز حمل و نقل ریلی) هر یک حدود ۵ درصد و سایر شرکت ها نیز جمعاً حدود 6 درصد از سودآوری شرکت را به خود اختصاص داده اند .
شایان ذکر است برابر همین گزارش ها برخی از شرکت های زیر مجموعه در شش ماهه سال ۱۴۰۲ بالاترین حاشیه سود خالص، را به دست آورده اند. به طوریکه یکی از شرکتهای فعال در حوزه بازار سرمایه با ۹۵ درصد حاشیه سود خالص در صدر این فهرست قرار دارد؛ یا شرکت معادن منگنز ایران -در بخش معدن- با ۵۶ درصد حاشیه سود خالص نیز از پیشتازان سودآوری بوده است.
از نظر بازه دارایی ها، باز هم شرکت فعال در حوزه بازارسرمایه با ثبت رقم 42 درصد بازده دارایی، بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است، یا یکی از شرکت های حوزه بازرگانی با ۲۹ درصد، شرکت فعال در حوزه هتل داری با ۲۲ درصد و پس از آن یکی از شرکت های معدنی با ۲۰ درصد بازده دارایی، در رتبه های بعدی قرار دارند.
بازده حقوق مالکانه از دیگر معیارهای سنجش وضعیت شرکتها به شمار می رود. در این زمینه یکی از شرکتها که در حوزه فناوری فعالیت دارد، با88 درصد بازده حقوق مالکانه در صدر جدول قرار دارد، پس از آن یک شرکت بازرگانی با 70 درصد، شرکت فعال در حوزه هتل داری با ۶۷ درصد، یکی از شرکت های فعال در حوزه بازار سرمایه با ۵۸ درصد و یکی از شرکتهای معدنی با 41 درصد، در رتبه های بعدی از نظر بازده حقوق مالکانه قرار دارند .
این آمارها بیانگر ظرفیت های بالای ارزش آفرینی شرکت مجتمع صنایع و معادن احیاء سپاهان در حوزه های مختلف میباشد.
از نظر جمعیت سهام داری - و با توجه به تغییرات مستمر سهام شرکت در بازار بورس- حدود ۶۰ هزار و پانصد شخص حقیقی و حقوقی، عضو جامعه سهام داران شرکت احیاء می باشند که از آن میان ۳۰۵ سهام دار حقوقی با بیشترین میزان سهم و حدود ۶۰ هزار و ۲۰۰ نفر سهام دار حقیقی با کمترین میزان سهم، خانواده بزرگ سهام داران شرکت احیاء را تشکیل میدهند. به طور کلی حدود ۶۷٫۳۰ درصد سهام شرکت احياء متعلق به سهام داران حقوقی و حدود 33 درصداز سهام شرکت متعلق به سهام داران حقیقی است.
بیانیه ارزش های اساسی شرکت مجتمع صنایع و معادن احیاء سپاهان
1- شرکت احیاء کسب رضایت ذی نفعان، خصوصاً صاحبان سهام را اساسی ترین ارزش سازمانی خود می داند.
2- شرکت احیاء در راستای ایجاد شفافیت، سلامت و انضباط مالی و تجاری در فرآیندهای سازمانی و عملیاتی متعهد به اجرای کامل دستور العمل حاکمیت شرکتی و سایر قوانین و تکالیف مربوطه خواهد بود.
3- شرکت احیاء بر سه اصل قانون مداری، مسئولیت پذیری و پاسخ گویی به عنوان ارزشی اساسی و به هم پیوسته تاکید دارد.
4- کلیه مدیران و کارکنان شرکت احیاء، ضمن تاکید بر تعهد و وفاداری نسبت به هویت، اعتبار، اصول و منافع شرکت؛ به پیوند ناگسستنی میان هویت و منافع فردی با هویت و منافع شرکت احیاء باور قلبی داشته و نسبت به حفظ و ارتقاء این اعتبار و منافع، به ویژه منافع سهام داران متعهد و ملتزم میباشند.
5- شرکت احیاء به اصول شایسته سالاری، تخصصگرایی و جانشینپروری به عنوان ارزشی اساسی مینگرد که اثری کلیدی بر بهبود عملکرد و به تبع آن، ارزش آفرینی و تامین منافع ذینفعان خواهد داشت.
6- شرکت احیاء با توجه به الگوهای موفق جهانی، هم افزایی، مشارکت، کارگروهی و کار تیمی را به عنوان ارزشی اساسی شناخته و باور دارد که در سایه آنها می تواند اثر بخشی سرمایههای مشهود و نامشهود شرکت را مضاعف ساخته و ضریب موفقیت، تحقق اهداف و منافع شرکت را تضمین نماید.
7- اخلاق مداری و رعایت کرامت انسانی در شبکه ارزشهای اساسی شرکت احیاء از جایگاه ویژهای برخوردار است.
8- رعایت استانداردهای ایمنی، سلامت و محیط زیست از دیگر ارزشهای اساسی شرکت احیاء به شمار می رود.
9- شرکت احیاء به منظور تحقق اهداف و تضمین منافع ذینفعان، بر خلاقیت، کارآفرینی و نوآوری به عنوان ارزشهایی اساسی تاکید دارد که منجر به ایجاد مزیت و موفقیت شرکت میگردد.
بیانیه رسالت و ماموریت شرکت مجتمع صنایع و معادن احیاء سپاهان
شرکت مجتمع صنایع و معادن احیاء سپاهان، به عنوان یک بنگاه اقتصادی خصوصی، رسالت خود را ارزشآفرینی و تأمین حداکثر سود برای صاحبان سهام و خلق ثروت و تامین منافع ذینفعان، می داند. مجتمع احیاء با اتکاء به سازمانی متعالی، مدیریت هوشمند، سرمایه انسانی متخصص، فناوری نوین و روزآمد، منابع مالی و فیزیکی بهرهور و تیمهای مشارکتی؛ حوزه فعالیت کانونی خود را سرمایهگذاری در زمینهی معدن، صنایع و فعالیت های مکمل و مرتبط با معدن، قرار داده است. همچنین، حضور در بازارهای مالی، صنعت ساختمان و بازرگانی فرآورده های نفتی و گاز و پتروشیمی، از دیگر حوزههای فعالیت شرکت احیاء به شمار می رود که همه این ماموریتها در قلمرو ملی، منطقه ای و بین المللی انجام میپذیرد.
مجتمع احیاء برای راهبری شرکتهای گروه با معماری راهبردی، توسعه و همسوسازی ظرفیتهای مجموعه با استراتژیها، توسعه همکاری و هم افزایی درون و برون سازمانی و استقرار نظام کنترل راهبردی درصدد اطمینان از پیشبرد راهبردها تا دستیابی به نتایج مورد نظر خواهد بود.
خدمات و محصولات مجتمع احیاء تامین کنندهی نیاز مشتریان و دیگر ذینفعان، شامل صنایع مادر کشور و مصرف کنندگان فرآورده های معدنی و صنایع معدنی و خدمات فنی- مهندسی مرتبط با زنجیرههای ارزش شرکت در حوزههای مختلف ماموریت؛ صنایع واسط و تولید کننده محصولات واسط؛ صنایع پایین دستی و تولیدکننده محصولات مصرفی و در بازارهای مالی، اشخاص حقیقی و حقوقی در داخل و خارج از کشور می باشد.
با نظر به مطالعات بازار، تحليل تحولات محيط رقابت، مسئله ها، روندها و سناریوهای آتی و برآورد قابلیتها و شایستگیهای سازمانی و بر پایه ماموریت های تعریف شده، مهم ترین حوزه های فعالیت شرکت احیاء، عبارت از سرمایهگذاری، اکتشاف، استخراج و تولید محصولات معدنی و فرآوری شده در زنجیره ارزش، صنایع معدنی، بازارهای مالی، صنعت ساختمان، بازرگانی فرآوردههای نفت و گاز و پتروشیمی و دیگر فعالیتهای مجاز برابر اساسنامه مصوب، می باشد.